raket.

Wanneer je een onderwerp zoekt voor je opstel of spreekbeurt zul je vast wel eens aan Marfan denken. Waarschijnlijk weet jij er inmiddels al zoveel van af, dat je er heel wat over kunt vertellen. Ga je een opstel of spreekbeurt over Marfan doen dan heb je misschien wat aan de volgende tips.

Bekijk ook onze hulpbestanden voor een spreekbeurt over Marfan!

Een opstel begint altijd met een titel

Door de titel kun je zien waar het opstel over gaat. Bijvoorbeeld: "ik heb Marfan " of "Kinderen met Marfan" of "Leven met Marfan" Zelf een titel bedenken mag natuurlijk ook! Voor een spreekbeurt hoef je niet perse een titel te verzinnen, maar je moet wel in één woord of één zin kunnen zeggen waarover je gaat praten

Meestal heeft een opstel of spreekbeurt 3 delen: de inleiding, de kern en het slot

  1. Inleiding

    In de inleiding probeer je ervoor te zorgen dat de mensen het interessant vinden wat je gaat vertellen. Je kunt ook uitleggen waarom je het onderwerp hebt gekozen. Bijvoorbeeld met iets wat je zelf hebt meegemaakt, of iets wat je heel erg vindt, maar waarvan je denkt dat anderen het heel grappig vinden. Bijvoorbeeld als andere kinderen je steeds 'tuinslang' of ' asperge' noemen. In de rest van de spreekbeurt of het opstel moet je er dan natuurlijk wel voor zorgen dat ze het daarna niet meer grappig vinden!

  2. Kern

    In de kern ga je vertellen wat je over het onderwerp weet. In het geval van Marfan zul je willen uitleggen wat Marfan is, wat jij er zelf van merkt, of je er iets tegen kunt doen en wat je er allemaal tegen kunt doen. Probeer er echt een verhaaltje van te maken. Dus niet alleen maar een opsomming waar je allemaal last van kunt krijgen. Door af en toe voorbeelden te noemen, wordt het verhaal een stuk leuker en sappen ze het ook beter.

  3. Slot

    In het slot geef je een korte samenvatting van de kern. Ook kun je hier vertellen wat je er zelf van vindt. Je kunt hier bijvoorbeeld vertellen dat er met Marfan goed te leven valt, als anderen er een beetje rekening mee houden. Of waarom je het zo flauw vindt dat je gepest wordt met iets waar je zelf niets aan kunt doen. Of juist met iets wat jij dankzij Marfan beter kunt dan andere kinderen.

Maak het interessant

Let erop dat je spreekbeurt of opstel gesnapt wordt door de mensen voor wie het bedoeld is. De volgorde waarin jij dingen vertelt is altijd heel belangrijk. Bij een spreekbeurt is het ook belangrijk dat je 'leuk' vertelt, dat je goed verstaanbaar bent en dat je niet te snel of juist veel te langzaam praat. Kijk goed naar de mensen tegen wie je praat om te zien of ze je begrijpen. Vertel het desnoods nog een keer met andere woorden.

Spookje.

Ontspan

Zorg bij een spreekbeurt ervoor dat je je gemakkelijk voelt. Als je niet te lang achter elkaar kunt blijven staan, vraag dan of je af en toe mag zitten. Als het kan gebruik dan het bord om dingen op te schrijven en moeilijke dingen uit te leggen. Plaatjes helpen ook altijd mee om iets uit te leggen, maar dan moet wel iedereen ze kunnen zien.

Oefen eerst thuis

Als je het moeilijk vindt om een opstel te schrijven of een spreekbeurt te doen, oefen dan een paar keer voordat het écht zo ver is. Laat het je vader of moeder, een broertje of zusje, of een van je vriendjes een keer lezen of ernaar luisteren en vraag of ze het snappen en wat ze ervan vinden. Veel succes!

Persoonlijke verhalen

Niels, 6 jaar

Ik vind het niet leuk om Marfan te hebben. Vooral omdat je dan niet zo goed bent in gymnastiek. Rennen kan ik niet zo goed, want daar word ik zo snel moe van. En als we ringen doen, moeten ze voor mij zo hoog gehangen worden dat andere kinderen er niet meer bij kunnen. Ik vind het ook niet leuk dat ik zo snel mijn hoofd stoot. Maar het is wel makkelijk dat je bij hoge dingen kan. Gelukkig lachen de andere kinderen in de klas mij niet uit omdat ik zo groot ben. Soms moet ik naar het ziekenhuis, omdat mijn hart het niet helemaal goed doet. Ze doen dan onderzoeken met een computer. Een echo noemen ze dat. Je wordt dan ingesmeerd met gel. Koud spul is dat! Ik vind het ziekenhuis niet eng, maar ook niet leuk, want je moet lang liggen. Dan moet je je omdraaien en moet je weer lang liggen!

Jeroen, 9 jaar

Op school heb ik één keer verteld dat ik Marfan heb. Op het schoolplein ging het toen snel rond. Sinds die keer word ik wel eens gepest. Ze noemen met dan bijvoorbeeld scheefloper, omdat ik een beetje scheefloop. Of Marfanlijer, of tuinslang en meer van die dingen. Dan denk ik wel eens: had ik het maar niet verteld. Gelukkig hebben de leraren er meer begrip voor en geven ze de kinderen die pesten op hun donder. Mijn vriendjes hebben er ook wel begrip voor. Het is héél vervelend dat je niet alles kan doen wat je wil doen. Omdat mijn hart lekt ben ik snel buiten adem als ik even gerend heb. En als ik bed lig, ben ik heel gauw benauwd. Dingen waar ik mijn armen heel erg voor moet strekken, bijvoorbeeld rekstok of ringen, die mag ik niet. Volleybal leek me leuk, maar dat mag ik dus niet. Honkbal wel, dus daar ga ik mee door.

Roos, 7 jaar

Marfan is een ziekte aan mijn hart die makt dat ik snel moe word. Daarom zegt de gymleraar altijd dat ik voorzichtig moet doen. Soms doe ik wel mee met rennen, maar dan word ik gauw moe en verlies ik altijd. Ik moet voor Marfan best veel pillen slikken en zo. Maar daar heb ik niet echt een hekel aan. Laatst moest ik naar het ziekenhuis Daar hebben ze foto's gemaakt van mijn knie en die heb ik in de klas laten zien. Toen heb ik ook verteld dat ik snel moe word en zo en hoe dat komt. Ik moet trouwens best vaak naar het ziekenhuis, maar dat vind ik niet echt vervelend. Gelukkig zijn er ook dingen die ik wel goed kan. Leren bijvoorbeeld. Vooral als je dingen helemaal zelf moet doen. Werkstukken maken en zo, Toen ik zes was ben ik op wintersport geweest en dat ging ook best wel goed eigenlijk

Ontvang onze nieuwsbrief